Η πρώτη επιλογή σε αδιαθεσία πτηνού είναι το Karina Stop.
Δες το εδώ: https://e-landmark.gr/product/karina-stop-karina-ptinon-kanarinia-landmark/?attribute_pa_size=50ml
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κηδεμόνες πτηνών συντροφιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ξαφνική αδιαθεσία.Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η κατάληξη είναι σχετική με τις επιλογές μας και θα αναλύσουμε στην συνέχεια τους λόγους.
Τα πτηνά συντροφιάς,όπως όλα τα έμβια όντα της φύσης υπόκεινται σε βασικούς κανόνες της βιολογίας,της φυσιολογίας και ακόμα πιο συγκεκριμένα της ζωολογίας και της κτηνιατρικής.Πρόκειται για επιστημονικά αποδεδειγμένες διαπιστώσεις οι οποίες αφορούν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια ,αποτέλεσμα των οποίων είναι η καλή υγεία με βάση την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους.Κατά την διάρκεια της ζωής τους,πλήθος παραγόντων μπορούν να κλονίσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες και ισορροπίες ενός οργανισμού,με αποτέλεσμα η επέμβασή μας να κρίνεται απαραίτητη.Πως γίνεται όμως η αξιολόγηση της υγείας ενός πτηνού,τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και πως αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δώσουμε βασικές συμβουλές για το τι θα πρέπει να μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά.
1)Αλλαγές στην συμπεριφορά και την ζωτικότητα.
2)Όψη του πτερώματος (λαμπρότητα,πυκνότητα,στιλπνότητα κλπ).Η όψη του πτερώματος αποτελεί από τους βασικούς παράγοντες που προδίδουν την υγεία των πτηνών συντροφιάς,αν και σε αρκετές περιπτώσεις η κακή όψη έρχεται σε δεύτερο χρόνο και μετά από παρατεταμένη έκθεση του πτηνού σε κάποιον αρνητικό για την υγεία του παράγοντα.
3)Όψη,χρώμα και υφή των περιττωμάτων τους (διαρροϊκά,χρωματισμένα από αίμα,βλεννώδη, κλπ).
4)Όψη και υφή του ράμφους,των ποδιών,των ματιών.
5)Ήχοι αναπνοής ή τρόπος αναπνοής (π.χ με ανοιχτό το στόμα) που συνήθως σε κατάσταση ηρεμίας δεν έχουμε παρατηρήσει όπως συριγμός,δύσπνοια,φτερνίσματα κλπ.
7)Επιμονή ραμφισμού του πτερώματός του σε συγκεκριμένα σημεία,πολλές φορές με αφαίρεση του πτερώματος.
8)Υπερβάλλουσα λήψη νερού ή τροφής σε σχέση με το συνηθισμένο.
9)Υπνηλία σε στάση αυτοακρόασης κατά την διάρκεια της ημέρας (είναι η χαρακτηριστική στάση πάσχοντων πτηνών κατά την οποία τοποθετούν το κεφάλι μέσα στα πούπουλα της βάσης της φτερούγας τους).
10)Πάσης φύσεως αστάθειες οι οποίες δεν του επιτρέπουν να σταθεί στο κλαράκι του,να πετάξει κλπ.
11)Τεινεσμοί της ουράς σαν να δυσκολεύεται να αφοδεύσει.
Στην λίστα μπορούν να προστεθούν πληθώρα ακόμα αναγνωριστικών εκδηλώσεων συμπεριφοράς οι οποίες πρέπει να μας ενεργοποιήσουν προς την κατεύθυνση ότι κάτι δεν πάει καλά και να δράσουμε αναλόγως.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πλειονότητα των προβλημάτων υγείας που μπορεί να μας απασχολήσουν σε ένα πτηνό,οφείλονται σε εμάς και πιο συγκεκριμένα σε λανθασμένους χειρισμούς μας.Ας δούμε μία-μία μερικές περιπτώσεις:
1)Επιλογή απόκτησης ενός πτηνού με εξειδικευμένες ανάγκες διατροφής,διαχείρισης ,για το οποίο δεν έχουμε την κατάλληλη γνώση και εμπειρία (π.χ εξωτικά πτηνά,εντομοφάγα πτηνά,μη συμβατά με την έννοια ”κατοικίδιο” πτηνά).
2)Λάθη στην διαμόρφωση του ενδιαιτήματος ,δηλαδή περιορισμένος χώρος,τοποθέτηση σε λάθος σημείο με έντονη έκθεση σε ανέμους ή ήλιο,υψηλή υγρασία,κλειστοί χώροι χωρίς φυσικό φωτισμό,διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους με κληματιστικά και θερμαντικά σώματα κλπ.
3)Συμβίωση με άλλα κατοικίδια στο σπίτι τα οποία τα πτηνά γενικά αντιλαμβάνονται ως θηρευτές.
4)Ελλιπή επιμέλεια στην καθαριότητα και υγιεινή του κλουβιού,των τροφοθηκών και των υδροδοχείων.
5)Χορήγηση κερασμάτων (φρούτα-λαχανικά κλπ) α)ακατάλληλων για πτηνά,β)συχνότερα και περισσότερα από την ενδεδειγμένη ποσότητα,γ)ελλιπώς πλυμένα και στεγνωμένα.
6)Χορήγηση low cost τροφών εμπορίου,πολυκαιρισμένες και προφανώς αλλοιωμένες,λάθος αποθηκευμένες εώς ότου πουληθούν και καταναλωθούν.
7)Λάθος σύσταση τροφής,σύνηθες φαινόμενο,με αποτέλεσμα είτε να μην καλύπτονται οι βασικές διατροφικές ανάγκες,είτε να επιβαρύνονται βασικά ζωτικά όργανα (σπορομείγματα μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρούς σπόρους ή σε αμυλούχους σπόρους χωρίς ισορροπία μεταξύ πρωτεΐνών-υδατανθράκων-λιπών κ.α) .
8)Υποτίμηση των περιοδικών διατροφικών αναγκών ενός πτηνού με βάση τον ετήσιο κύκλο ζωής τους (αλλαγή πτερώματος,ωοτοκία,τάϊσμα και ανάπτυξη νεοσσών κλπ).
9) Έλλειψη μέτρων προστασίας για αποτροπή επίσκεψης του κλουβιού μας από αστικά πτηνά όπως σπουργίτια,περιστέρια,δεκαοχτούρες κ.α με αποτέλεσμα την μεταφορά παρασσίτων όπως ψείρες,τσιμπούρια αλλά και μικροβίων.
10)Υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας κατά τις οποίες μπορούμε να λάβουμε μέτρα προφύλαξης (π.χ τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο).
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες,ο καθένας ξεχωριστά αλλά και η συνύπαρξη δύο ή περισσοτέρων παραγόντων,αποτελούν δυνάμει προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης συμπτωμάτων που ομοιάζουν με ασθένεια με την στενή παθολογική έννοια (μεταβολικά νοσήματα,αβιταμινώσεις,υποβιταμινώσεις,τοξικώσεις) ή και εμφάνισης ασθενειών που χρήζουν εξειδικευμένης κτηνιατρικής αντιμετώπισης.
Μικροβιακές μολύνσεις,στρες,διατροφικά μεταβολικά νοσήματα,παρασιτώσεις κλπ απαιτούν άμεση επέμβαση από εξειδικευμένο άτομο,και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος εκτός από ΄τον κτηνίατρό μας?Η σχολαστική λήψη ιστορικού του πτηνού μας,η μακροσκοπική εξέταση ή και η εργαστηριακή ανάλυση,η λήψη βιολογικού υλικού,η αξιολόγηση της κατάστασης και η επιλογή θεραπευτικής αγωγής είναι καθαρά εντός των αρμοδιοτήτων επιστήμονα υγείας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η προσωπική μας εκτίμηση,η γνώμη ενός φίλου,τα διάφορα blogs στα οποία εκφέρονται απόψεις με επικίνδυνη επιπολαιότητα ,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ) ή η άνευ ακριβούς προσδιορισμού του αιτίου χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση του προβλήματος και την θεραπεία του μικρού μας φτερωτού φίλου.Στις περισσότερες των περιπτώσεων το πρόβλημα μεγεθύνεται και περιπλε΄κεται,καθιστώντας το δυσεπίλυτο αν όχι πλέον αδιέξοδο.Χαμένος χρόνος και επιπλέον επιβάρυνση του οργανισμού του πτηνού μας θα είναι η πιθανότερη των εξελίξεων.
Η συμβολή μας στην ευζωία του κατοικίδιού μας περιορι΄ζεται στην επιμελή φροντίδα του,στην εξασφάλιση σωστών περιβαλλοντικών συνθηκών και στην υπευθυνότητα που οφείλουμε να επιδείξουμε όταν διαπιστώσουμε κάποιο πρόβλημα.Καθαριότητα,ισορροπημένη διατροφή και αξιοποίηση της γνώμης των ειδικών αποτελούν την ασφαλέστερη οδό.
Συντάκτης:Landmark
Απαγορεύεται η αντιγραφή (μερική ή ολική),αναπαραγωγή,ιδιοποίηση ή και τροποποίηση του κειμένου χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέως και την σαφή αναφορά της πηγής.Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος Landmark solids & Liquids.