Συχνά αναφερόμαστε στο stress και τις αρνητικές συνέπειές του στο οργανισμό των πτηνών μας.
Τι πραγματικά συμβαίνει και τι τρόπους έχουμε για την αντιμετώπιση όλων αυτών των αρνητικών συνεπειών.
Ο μηχανισμός που ξεκινάει την καταστροφική του επίδραση στον οργανισμό χαρακτηρίζεται πολύ εύστοχα στην περίπτωση των πτηνών ως ‘’Fight or flight’’ δηλαδή ‘’πάλεψε ή πέτα’’. Εν ολίγοις με συνοπτικές διαδικασίες μέσω των εντολών του ορμονικού συστήματος (αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης και άλλων ορμονών) ξεκινάει η προετοιμασία του οργανισμού για πάλη προς επιβίωση ή φυγή, δηλαδή απομάκρυνση από τον κίνδυνο που απειλεί την ζωή του. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από την παρατήρηση των πτηνών μας έχουμε διαπιστώσει τέτοιες συμπεριφορές, άλλοτε κατά την προσπάθειά μας να τα πιάσουμε με τα χέρια, άλλοτε απλώς πλησιάζοντας το κλουβί τους και άλλοτε σε μόνιμη βάση μέσω μίας συνεχούς υπερδιέγερσης και προσπάθειας εύρεσης ανοίγματος διαφυγής από το κλουβί.
Ποιες όμως είναι οι συνέπειες αυτής την διαδικασίας?
-Υπερδιέγερση του μυϊκού συστήματος ώστε να διατηρηθεί σε ετοιμότητα για ‘’Fight or flight’’ (πάλη ή φυγή).
-Υπερδιέγερση της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος. Συχνά εκδηλώσεις ταχείας αναπνοής λόγω στρεσογόνων παραγόντων μας οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα περί αναπνευστικών προβλημάτων, καταφεύγοντας σε αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ουσιών χωρίς κανένα απολύτως λόγο.
-Μειωμένη κατανάλωση τροφής και συνεπώς μειωμένη λήψη συστατικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού λόγω επιβράδυνσης του μηχανισμού της πέψης.
-Μειωμένη αναπαραγωγική επιθυμία.
-εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος,ευαισθησία σε πάσης φύσεως λοιμώξεις.
-Διατάραξη της εύθραυστης ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος και εκδήλωση πληθώρας προβλημάτων (κοκκιδιώσεις, μυκητιάσεις, παρασιτώσεις κλπ)
-Γενική εξασθένηση και εξάντληση του οργανισμού.
Οι τρόποι για την διαχείριση καταστάσεων stress ποικίλουν, από απλή διευθέτηση του χώρου διαμονής των πτηνών μας ώστε να εξαλείψουμε τους στρεσογόνους παράγοντες (π.χ αποτροπή επιθέσεων από αρπακτικά, αποφυγή συνωστισμού, διαχωρισμός πτηνών με αμυντικές συμπεριφορές από πτηνά με κυριαρχικές συμπεριφορές, ομαλή και σταδιακή ενσωμάτωση νεοαποκτηθέντων πτηνών σε νέο χώρο κ.α) εώς και διατροφική υποστήριξη μέσω της οποίας ο οργανισμός τους θα διατηρείται ακμαίος και υγιείς. Για το ‘’οπλοστάσιο’’ της διατροφικής υποστήριξης η φύση μας χαρίζει πολύτιμα φυτικά συστατικά με αντιστρεσογόνο δράση τα οποία μέσω της τακτικής χορήγησης στα πτηνά μας εξασφαλίζουμε την ομαλή τους διαβίωση αλλά και την διατήρηση συνολικά της υγείας τους.
Συντάκτης:Landmark
Απαγορεύεται η αντιγραφή (μερική ή ολική),αναπαραγωγή,ιδιοποίηση ή και τροποποίηση του κειμένου χωρίς την συγκατάθεση του συγγραφέως και την σαφή αναφορά της πηγής.Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος Landmark solids & Liquids.