fbpx

Η χορήγηση λαχανικών αποτελεί παραδοσιακά ευχάριστη διαδικασία τόσο για τον εκτροφέα που τα χορηγεί όσο και για τα πτηνά που τα τιμούν δεόντως! Παρ’ όλα αυτά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες σε σχέση με τη χορήγηση των λαχανικών, τα οποία κυρίως την περίοδο της αναπαραγωγής ενδέχεται να μας εμπλέξουν σε μία παραπλανητική διαδικασία εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων με βάση κάποια συμπτώματα που όχι σπάνια εμφανίζονται όπως:

– Συχνότερες διάρροιες σε νεοσσούς αλλά και γεννήτορες.
– Συχνές δυστοκίες.
– Λερωμένα αβγά με περιττώματα της θηλυκής.
– Μειωμένος αριθμός αβγών (περιορισμένη ωοτοκία).
– Πεπτικές διαταραχές, διαταράσσοντας την απαραίτητη περιοδικότητα στη λήψη τροφής από τους γεννήτορες και η οποία απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια ταΐσματος των νεοσσών.

Τι πραγματικά όμως συμβαίνει και πως αποκωδικοποιούνται όλα αυτά τα συμπτώματα ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή και ορθά συμπεράσματα σχετικά με τις μετατροπές που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στο “μενού” των πτηνών μας; Ως γνωστό, τα λαχανικά περιέχουν (κυρίως τα πράσινα νωπά) μία ουσία, ευρέως γνωστή ως οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ αποτελεί το βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα για τη μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του άκρως απαραίτητου ασβεστίου καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγής τόσο για τους γεννήτορες όσο και για τους νεοσσούς. Προωθητική κίνηση του ωαγωγού για την εξώθηση του αβγού, σχηματισμός του τσοφλιού του αβγού, μειωμένος αριθμός αβγών, αιφνίδιοι θάνατοι των θηλυκών στη φωλιά αλλά και αρκετές ακόμα λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό διαδικασίες, επηρεάζονται αρνητικά από τη μειωμένη διαθεσιμότητα ασβεστίου στον οργανισμό λόγω οξαλικών των λαχανικών.

• Μειωμένη ανάπτυξη των νεοσσών
• Ευαισθησία σε λοιμώξεις
• Νευρομυικές παθήσεις
• Υψηλή θνησιμότητα

Σχετίζονται με την επίδραση των οξαλικών στους νεοσσούς οι οποίοι στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους εμφανίζουν εξαιρετική ευαισθησία σε οποιαδήποτε έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο.
Η λύση σαφώς δεν είναι η χορήγηση αποξηραμένων λαχανικών, μιας και εδώ ξεκινά ένα άλλο βασικό διατροφικό εξίσου σημαντικό πρόβλημα: Πως μπορούν τα συστατικά των αποξηραμένων φυτών να γίνουν διαθέσιμα στον οργανισμό των πτηνών μιας και όπως γνωρίζουν καλά οι ειδικοί, θρεπτικά συστατικά υπάρχουν, το πώς θα αξιοποιηθούν από το πεπτικό σύστημα των μονογαστρικών; Τα πτηνά συγκαταλέγονται στα μονογαστρικά ζώα με αποτέλεσμα η συνολική πεπτική τους λειτουργία να στερείται των απαραίτητων ενζύμων ή και μικροοργανισμών για τη διάσπαση της λιγνίνης, την υδρόλυση της κυτταρίνης και την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών. Τα πτηνά εν αντιθέσει με τα μηρυκαστικά (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες κ.α.) διαθέτουν εξαιρετικά γρήγορο πεπτικό σύστημα, με μειωμένη ζυμωτική δραστηριότητα η οποία αποτελεί την απαραίτητη παρατεταμένη διαδικασία επεξεργασίας της τροφής με σκοπό την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών των αποξηραμένων φυτών (μηρυκασμός, παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη μάσηση της τροφής, τεμαχισμός – διαβροχή με άφθονο σάλιο-πολτοποίηση – επίδραση ζυμωτικών βακτηρίων κλπ). Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι τα πτηνά δε συγκαταλέγονται στα χορτοφάγα αλλά στα σποροφάγα, με περιοδική εκδήλωση προτιμήσεων παμφάγων (συμπεριφορά τη οποία εκδηλώνουν μέσω της συλλογής εντόμων, σκωλήκων κ.α.) με σκοπό τη βελτίωση του πρωτεϊνικού προφίλ του γεύματος τους ανάλογα με τις ανάγκες τους (αναπαραγωγή – παραγωγή λευκώματος αυγού, ανάπτυξη των νεοσσών τους, αντικατάσταση του πτερώματος τους κλπ).
Στην Landmark, έχοντας επίγνωση κατ’ αρχήν των βασικών πεπτικών λειτουργιών των πτηνών μας, διαμορφώσαμε προσεκτικά και πάντα με πυλώνα την επιστημονική τεκμηρίωση των ισχυρισμών μας, συμβουλές – οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ορθή διαχείριση της διατροφής των αγαπημένων μας φτερωτών φίλων, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της λανθασμένης χορήγησης των εκ πρώτης όψεως αθώων λαχανικών.

Γι’ αυτό και:
1) Προσθέτουμε μόνιμα στη μαλακή τροφή ή στην αβγοτροφή των πτηνών μας σιελικά ένζυμα (Sielon της Landmark) σύμφωνα με της οδηγίες δοσολογίας του προϊόντος. Με τη συνεχή και μόνιμη χορήγηση σιελικών ενζύμων Sielon της Landmark, ο οργανισμός των πτηνών μας αποκτά τα απαραίτητα καταλυτικά εργαλεία (ένζυμα) που απαιτούνται για την άνευ κινδύνου λήψη νωπών ή αποξηραμένων λαχανικών-βοτάνων. Η καινοτόμος φόρμουλα του Sielon απελευθερώνει τα εγκλωβισμένα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν τα φυτά (βότανα και λαχανικά) αξιοποιώντας πλήρως τα συστατικά τους μέσω της διαδικασίας της πέψης.

2) Εμβαπτίζουμε προ της χορηγήσεων τα νωπά λαχανικά μας σε διάλυμα Seed activator της Landmark για τουλάχιστον 15 λεπτά (δεν τα ξεπλένουμε, αφήνουμε το Seed Activator επάνω στα λαχανικά), αποκομίζοντας έτσι διπλό όφελος: ασφάλεια σχετική με την καθαριότητα των λαχανικών αλλά και ενίσχυση των πεπτικών λειτουργιών των πτηνών μας με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών.

Τα δεδομένα δείχνουν πως τα αποξηραμένα φυτά (βότανα και φυλλώδη λαχανικά) πέρα των ωφέλιμων – ευεργετικών συστατικών περιέχουν μεγάλο ποσοστό ινωδών ουσιών οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν ξυλοποιηθεί (ρίζες, κορμοί και φύλλα μετά την ξήρανση) με αποτέλεσμα να μειώνεται η πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών (π.χ. Περιεκτικότητα ενός αποξεραμένου φυτού σε Ολικές ινώδεις ουσίες 16% παρουσιάζει συντελεστή πεπτικότητας 65,80% ενώ ένα άλλο με Ολικές ινώδες ουσίες 22% παρουσιάζει ακόμη μικρότερο συντελεστή πεπτικότητας 60%) Το Sielon – σιελικά – πεπτικά ένζυμα – προβιοτικό – πρεβιοτικό αυξάνει την πεπτικότητα των παρεχόμενων φυτών και σπόρων καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώσιμα αλλά και ευεργετικά για την υγεία των πτηνών μας.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
Είσοδος
Κλείσιμο
Καλάθι (0)

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας. Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.